Kongehuset, slotte og landsteder

Kongehuset har i mange generationer haft tilknytning til Lyngby, og det er en almindelig misforståelse, at navnet Kongens Lyngby skyldes de kongelige på Sorgenfri Slot. Kongens Lyngby er en betegnelse fra middelalderen, første gang nævnt i 1461, og Kongehusets personlige tilstedeværelse i Lyngby-Taarbæk begynder først med Frederik den Tredies opkaldelse af Frederiksdal i 1668.

Da det første Sorgenfri Slot blev opført i 1706, tilhørte det en privatmand, og først i 1730 kom det i Christian den Sjettes eje. I en kort periode ejede denne konge alle vores tre slotte - Frederiksdal havde han i forvejen, og i 1735 lod han Eremitageslottet opføre - men så skænkede han i 1739 Frederiksdal til den første greve Schulin.

Både Sorgenfri og Eremitageslottet råder Kongehuset stadig over, selv om de begge i mellemtiden har været på private hænder.

Sorgenfri slotSorgenfri Slot

Slottets fundamenter er fra 1706; men dets nuværende udseende skyldes arkitekten Lauritz de Thurahs ombygning i 1750’erne med senere ændringer.

Frederik den Femte boede her som kronprins - det var i årene 1744-46 - og i 1898 flyttede prins Christian og prinsesse Alexandrine ind på Sorgenfri Slot, hvor de boede fast til 1912 og om sommeren til kong Christian den Tiendes død i 1947.

Siden boede deres søn Arveprins Knud og hans hustru Arveprinsesse Caroline-Mathilde på slottet frem til 1995.

Sorgenfri Slot er omgivet af en stor park, hvoraf størstedelen er åben for offentligheden.

EremitageslottetEremitageslottet

Eremitageslottet er Dyrehavens midtpunkt, selv om det er opført i 1735 og Dyrehaven er anlagt allerede i 1670.

Dyrehaven, som egentlig hedder Jægersborg Dyrehave, blev administreret fra Jægersborg Slot; men desuden lå der et ganske lille “slot” inde i Dyrehaven, som blev afløst af Eremitageslottet. Dets funktion var at være omklædnings- og spiselokale for hoffet under jagterne i Dyrehaven, og navnet skyldes, at hoffet her kunne spise “en Hermitage”, i ensomhed. Tjenerskabet var ikke til stede, og maden hævedes i stedet op fra køkkenet i kælderen på en plade, der dannede midten af spisebordet. Det anvendes lejlighedsvis af Kongehuset under jagter i Dyrehaven, men står i øvrigt ubenyttet.

Frederiksdal slotFrederiksdal Slot

Frederiksdal Slot er opført i 1744-45 af Nicolai Eigtved og ombygget til sit nuværende udseende i 1752-53 af J. G. Rosenberg. Siden 1668 havde Frederiksdal tilhørt Kongehuset, og i 1739 skænkede kong Christian den Sjette godset til sin udenrigsminister Johan Sigismund Schulin. Denne opførte det nuværende slot, som siden har været beboet af hans efterkommere.

Landstederne

Slottene var de fornemste af de bygninger, der opførtes som udflugts- og ferieboliger for overklassen. De mindre fornemme kaldtes landsteder.

MarienborgBlandt landstederne i Lyngby-Taarbæk er Sophienholm og Marienborg blandt de største, og f.eks. Støvlet-Katrines Hus blandt de mindste.

Marienborg

Landstedet Marienborg er bygget af søhelten Olfert Fischers far, der havde samme navn som sønnen, men er ombygget til sin nuværende skikkelse omkring 1800. Den sidste private ejer, højesteretssagfører C. N. David, skænkede i 1963 Marienborg til den danske stat til brug for statsministeren som sommerbolig.

Sophienholm

Med sin pragtfulde beliggenhed ned til Bagsværd Sø, er Sophienholm året rundt et oplagt udflugtssted. Området, hvor Sophienholm ligger, hørte oprindeligt til Frederiksdal slot, men i 1700-tallet blev her opført en række landsteder.

SofienholmSelve bygningen blev opført i slutningen af 1700-tallet af Theodorus Holmskjold, men sit nuværende klassicistiske udseende fik bygningen i begyndelsen af 1800-tallet, da Constantin Brun var ejer. Hans hustru Friederike Brun gjorde Sophienholm til et samlingssted for samtidens kunstnere og forfattere.

Med til Sophienholm hører også en fantastisk park, som blev skabt i begyndelsen af 1800-tallet inspireret af den engelske havestil.

I dag bliver Sophienholm brugt som galleri med skiftende udstillinger af dansk og international kunst.


Annoncer