Museer og kirker

Frilandsmuseet

DyndvedFrilandsmuseet - Kongevejen 100 - et af verdens ældste frilandsmuseer - blev grundlagt i 1897 i Kongens Have i København og flyttede i 1901 til Sorgenfri. Fra beskedne to tønder land dækker museet i dag godt 70 tønder land.

For museets gæster er der mulighed for en enestående tur gennem Danmarks gamle landskaber.

I tilknytning til husmandssteder, huse og gårde er der genskabt veje, hegn, haver, kålgårde og marker, der ligesom bygninger og interiører er med til at fortælle om særpræget i de egne, de kommer fra.

 

EllestedEn rislende færøsk bæk, et frugtbart herregårdslandskab, en gold hede, en rig løvskov, en åben marsk, en fynsk bondehave eller et stenet skånsk landskab er blot nogle af de eksempler, der kan ses på Frilandsmuseet. Her blandes duften fra nyslået græs med havens roser og dampende hestepærer, og lyden af leer blander sig med fårenes brægen.

Til daglig kan man følge museets dygtige bygningshåndværkere og gartnere i arbejdet med vedligeholdelse af bygninger og haver. Husdyrene af ældre dansk race røgtes dagligt, og i sommermånederne giver aktører og demonstratorer et levende billede af hverdagslivet på landet for godt 100 år siden.

Også det tidlige industrielle landbrug skildres på museet, bl.a opføres i disse år en hel lille stationsby.

I højsæsonen (påske, sommerferie, efterårsferie og juleweekender) er der et væld af aktiviteter på museet som teater, levendegørelse med aktører i historiske dragter, prøv-selv-aktiviteter, omvisning m.m. Se mere på www.frilandsmuseet.dk.

Brede Værk

Brede Værker et spændende nyt museum, der sætter fokus på Danmarks industrialisering igennem de sidste 150 år, en udvikling, der på afgørende vis har formet det danske samfund og vores måde at leve og tænke på. Museet ligger i den tidligere Brede Klædefabrik, der i 1800-tallet var en af Danmarks største producenter af uldne stoffer.

I dag danner de rustikke fabrikslokaler rammen om en række permanente udstillinger, der gennem genstande, lys, lyd og levende billeder fortæller historien om de nye teknologier, strømninger og industriprodukter på dramatisk vis har forandret danskernes dagligdag og arbejdsliv.

En dag på fabrikkenI dele af udstillingen dukker en virtuel fabriksarbejder frem blandt gamle (væve)maskiner. Den besøgende kan med en aktiv billet selv vælge hvilken arbejder, man vil følge igennem en arbejdsdag i 1930erne. Livet og arbejdet på klædefabrikken kan på den måde opleves ud fra enten spinderipigen, direktøren eller en anden fabriksarbejders synsvinkel.

Ved samlebåndet kan børn og legesyge voksne prøve det hårde fabriksarbejde på egen krop. Sammen med andre kan man konkurrere om at producere flest fejlfrie kuglelejer til verdensmarkedet under historiske vilkår. Fungerer samarbejdet, sætter dampmaskinen i gang som en bonus.

MaskinrumDet enestående industrianlæg Brede Værk var i sin storhedstid et minisamfund med både arbejderboliger, spisehus, børneasyl/vuggestue og fabriksherrens landsted og er sammen med Mølleåens andre anlæg udpeget som et af 25 nationale industriminder.

Hver søndag i sommermånederne kan man opleve det elegant indrettede herskabshjem, Brede Hovedbygning fra 1797, og samtidig få et indblik i, hvordan en arbejderfamilie levede i 1950erne ved besøg i arbejderligheden.

Bagefter kan man slappe af med picnickurven ved den romantiske mølledam eller i den fornemme park med lindealléen. Et besøg i Brede Spisehus er også en mulighed. Gratis adgang.

OrdrupgaardOrdrupgaard

er museum for fransk og dansk kunst i det 19. og tidlige 20. århundrede. Det er beliggende i en stor, smuk park nær Dyrehaven og oprindelig opført som herskabsbolig i 1918 af stifteren forsikringsdirektør Wilhelm Hansen. Det originale interiør skaber en udsøgt og intim ramme omkring samlingen, og hele stedet inviterer til en stemningsfuld vandring mellem inde og ude. I parken er der også mulighed for at få mad og drikke i den indbydende Café. I 2005 indviedes en ny tilbygning tegnet af den verdensberømte arkitekt Zaha Hadid.

Gammel Holtegaard

Den senbarokke hovedbygning Gl. Holtegaard, Attemosevej 170, danner i dag rammen om et museum med skiftende kunstudstillinger. Bygningens historie går helt tilbage til 1756, hvor datidens store arkitekt Laurids de Thurah opførte den. Vedbækfundene kan ses i den arkæologiske afdeling.

Frieboeshvile

Det lokalhistoriske arkiv på Frieboeshvile i Lyngby råder over et omfattende kildemateriale fra Lyngby og omegn, som kan være med til at give et billede af Lyngby-Taarbæks udvikling gennem 1800-tallet og 1900-tallet. Arkivet bliver hele tiden udvidet, så samlingen bliver mere informativ og nuanceret om den pågældende periode. Private er velkomne til at aflevere materiale, som kan være med til at komplettere samlingen.

Danmarks Akvarium

Vil man se vandlevende dyr fra hele verdnen, kan disse opleves i Danmarks Akvarium, Kavalergården i Charlottenlund. Her findes mere end 3.000 dyr og henved 275 forskellige arter i ca. 70 akvarier, der i alt indeholder en million liter vand.

Lyngby Kirke

Lyngby KirkeLyngbys ældste bygning ligger på toppen af kirkebakken og spejder majestætisk ud over Lyngby. I midten af 1100-tallet opførtes den første stenkirke. Dele af muren fra slutningen af 1400-tallet er bevaret i de nuværende mure.

Kirken var en såkaldt romansk kirke med små højtsiddende vinduer, og er den eneste bevarede middelalderbygning i Lyngby. Tårnet er siden blevet bygget til. I sidste halvdel af 1400-tallet blev kirken igen ombygget i gotisk stil og med hvælvinger.

Indenfor i kirken, findes nogle yderst velbevarede kalkmalerier fra 1500-tallet med motiver fra både det Gamle og det Nye Testamente. På altertavlen fra 1602 ses Christian IVs navnetræk. Selve tavlen er dækket af C.F. Eckersbergs store maleri fra 1829 af Den Hellige Nadver.

Andre kirker

Ud over Lyngby kirke på Lyngby Hovedgade, ligger der i kommunen hele 5 andre kirker, der bestemt er et besøg værd.

Christianskirken

På Chr. X´s Alle 120 ligger Christianskirken, der er op-ført i 1940 af arkitekterne Erik Jensen og Jacob E. Bang som én af de første funktionalistiske kirkebygninge

Lundtofte Kirke

Den smukke landsbykirke på Danmarksvej blev indviet i 1921. Arkitekten H. Lønborg Jensen har stået for byggeriet og indretningen. Billedudsmykningen er udført af kirkemaleren Viggo Madsen.

Sorgenfri Kirke

Sorgenfri kirke ligger på Hummeltoften i Virum. Den spændende kirkebygning er tegnet af Tyge Hvass. Syv smukke vinduer er udsmykket af kunstneren Jens Urup i perioden 1992-1996.

Virum Kirke

Virum kirke på Kirkebakken 10 ligner i ydre en dansk landsbykirke. Kirken, der er tegnet af arkitekt Niels Skrivers, blev indviet i 1940. Arkitekt Palle Møller gav dog kirken sit nuværende udseende, ved en større udvidelse i 1957-1959. I 1963 foretog Jens Urup en del ændringer i kirkerummet.

Taarbæk Kirke

I skæbneåret 1864 blev Taarbæk kirke indviet. Det var den kendte finansmand C.F. Tietgen, der var foregangsmand. Kirken er tegnet af Carl Emil Wessel inspireret af en kirke i Limmerick i Irland. Blandt udsmykningen kan nævnes nogle smukke glasmosaikker. Kirken i den gamle fiskerby ligger på Edelslundsvej 10.


Annoncer